Jaká je cena úsměvu?

Jaká je cena úsměvu?
„S úsměvem dojdeš daleko, ale ještě dál dojdeš s úsměvem a se zbraní.“- Al Capone

Věděl jsi?

  • Dobrý smích má zhruba stejný účinek jako 15 minut jízdy na kole?
  • Světový den smíchu je čtvrtého května?
  • Pygmejové se prý smějí tak dlouho, dokud nespadnou na zem?
  • Děti smíchem dávají matce najevo, že jsou v bezpečí a spokojené?
  • Děti se smějí 300x za den? Oproti dospělým, kteří se smějí tak 15-100? (Kdo vypadá spokojeněji? Tvůj šestiletý synovec, nebo tvá nafučená teta Matylda?)

Úsměv prodlužuje život. Ženy mohou přestat používat make-up.Jak se správně usmívat, jaké jsou výhody úsměvu i kolik stojí ten pravý, nefalšovaný, hollywoodský úsměv?Původně sloužil smích jako "odvolání hrozby". Když skončilo ohrožení nebo útok, pralidé se začali smát, a tak dali ostatním signál, že je nebezpečí zažehnané. Tak může z těla odejít stres, zmizí svalové napětí a člověk se přestane připravovat na poplach.

Výhody úsměvu

Úsměv je lékaři považovaný skoro za "nevyčerpatelný všelék."Je to z mnoha důvodů:- široký úsměv potlačuje zvracení- zlepšuje náladu - úsměv způsobí, že mozek začne vyplavovat endorfiny. Po několika chvílích dojde ke snížení hladiny kortizolu (krátkodobý stres vyplavuje adrenalin, dlouhodobý stres kortizol)- rozradostní lidi kolem tebe - úsměv a smích jsou nakažlivé., protože neurony mají synchronizační funkci. Když se někdo v okolí začně smát, je dost pravděpodobné, že se začneš smát taky.- zahání deprese- zvyšuje sebevědomí- prodlužuje život až o sedm let- zlepšuje rodinné vztahy - páry, které se usmívají i při vážnějších tématech mají prokazatelně šťastnější a delší manželství.- mozek uspokojí stejně, jako bys snědl 2000 čokoládových tyčinek- snižuje krevní tlak- ženy jsou považovány za mnohem hezčí a mladší, když se smějí. Make-up se stává zbytečným.- mírní bolest o 10-25%- urychluje hojení- dokonce podle International Journal of Obesity denní patnáctiminutový smích umožňuje zhubnout za rok až dvě kila

Cena úsměvu

Když vezmeme v potaz to, že úsměv působí podobně jako 2000 čokolád, dá se pomyslná cena úsměvu odhadnou na takových dvacet tisíc korun. Samozřejmě, že je hloupost sníst takové množství čokolády. Úsměv je zadarmo a stačí na něj stáhnout pouhých 17 obličejových svalů (těch dalších 26 zajišťuje mračení).Nejlepší je to, že úsměv je naprosto přirozený. Není potřeba se ho učit, smějí se jak novorozenci, tak i lidé slepí od narození.

Nefalšovaný hollywoodský úsměv

Babské rady sice na bělení zubů fungují... jsou ale nebezpečné. Zuby na chvíli vybělí, jenže dost agresivně naruší sklovinu. Rychle pak zežloutnou a zkazí se. Zvýší se jejich citlivost a zubař pak má co dělat, aby je dal znovu do pořádku.Mezi klasické návody patří směs sody s citrónem nebo rozmačkané jahody se solí. Není to ale dobrý nápad.Snad jediné dva použitelné způsoby bělení zubů jsou bělení v ordinaci a bělení doma ve spolupráci s odborníkem.

Domácí bělení pod dohledem

Odborník (zubař nebo dentální hygienik) udělá otisk zubů a na jeho základě nechá vyrobit "nosič bělení." Nanese se bělící pasta, nasadí jako rovnátka a nechá se přes noc působit. K výraznému vybělení dojde po sedmi až deseti dnech.Domácí bělení zubů vyjde asi na 3 500Kč.

Bělení zubů v ordinaci

Odborník zakryje gumovou blánou dásně a měkké tkáně. Následně aplikuje bělící prostředek na zuby a nechá je bělit pod speciálním světlem.Cena za toto bělení se pohybuje okolo 4 000Kč.

Jak se správně smát

Jednominutový životabudič:

  1. Zvedni koutky úst vzhůru a pootevři oči.
  2. Vydrž minutu.

Nasadíš falešný úsměv, a ten po chvíli přejde do přirozeného. Předstíraný úsměv, a dokonce i jen představa smíchu, vyvolává v těle a mozku bouřlivou reakci, jejíž účinek přetrvává hodiny.Vsadím se, že ta pouhá minuta ti teď pořádně zlepšila nápadu. Vše je veselejší a rozlévá se ti po těle skvělý pocit. Jenže to není tak úplně všechno...- zvedla se ti hladina interleukeninu 6 s protizánětlivými účinky- vyplavil se také interferon gama, který aktivuje imunitní reakce- mozek vyprodukoval vyšší hladinu beta-endorfinů, přirozených ničitelů bolesti - odbourává se kortizol - hormon dlouhodobého stresuLidé se nesmějí jen po vtipech - jen asi 10-20% smíchu následuje po nějakém žertu.Smát se dá také bezdůvodně a využívat tak všech výhod smíchu i úsměvu. Na tohle téma je hodně knih i videí - nejznámějším propagátorem jógy smíchu je u nás Karel Nešpor. Jeho videa na Youtube jsou úžasná.Rozhodně chci někdy zkusit chytit záchvat smíchu na veřejnosti a sledovat, kolik lidí se chytne.

Úsměv nasadit!

Tohle je síla úsměvu.Prodlužuje život, snižuje množství make-upu na obličeji a pouhých pár minut smíchu ti ušetří nákup dvoutisícovky čokoládových tyčinek.Takže - koutky nahoru, milý příteli. Vyrážíme vstříc smíchu!

Další články